Snacks/tussendoortjes

Gezonde, rijkgevulde appelcake

Zo, dit is een van de weinige baksels die daadwerkelijk de site halen. Of, beter gezegd: die het überhaupt halen om op de foto te komen. Dat betekent dus niets anders dan dat deze appelcake geslaagd is. En dat moest gedeeld worden met jullie.

Ja, de coronacrisis krijgt zelfs mij zo ver om weer eens te bakken. Ik heb het jullie al vaak genoeg verteld, maar bakken is gewoon niet zo mijn ding. Alles gaat goed, zolang ik maar van die kant-en-klare pakketten heb en het niet gezond hoeft te zijn. Maar, ik zou mezelf niet zijn als ik een cake met 300 gram boter en 200 gram suiker op tafel zou zetten #sorrynotsorry.

Deze appelcake is dus gewoon een goed, verantwoord tussendoortje of snack geworden! Dit komt allereerst door het gebruik van havermeel en de verschillende ingrediënten die zorgen voor de zoete smaak in de cake. Geen suiker dus! Of ja, vanille suiker in een minimale hoeveelheid, omdat deze zorgt voor een lekkere, zachte smaak van de cake.

Let er wel op, de cake is dus zeker geen supermarkt cake. Mocht je dus, anders dan mij, wel gek zijn op zoete snacks en baksels, voeg dan wat honing aan het beslag toe. Je kunt natuurlijk ook de cake bij het serveren lekker opmaken met honing, pindakaas, of jam (mijn aanrader 😉 ).

Ik ben in ieder geval erg blij dat ik eens een andere baksel uit de oven heb getoverd dan een bananenbrood. Probeer jij ook deze lekkere, gevulde appelcake?

Wat heb je nodig voor 1 cake à 12 plakken?
 • 225 gram havermeel/havermout
 • 350 milliliter (plantaardige melk)
 • 3 eieren
 • 3 appels
 • 35 gram ongebranden, ongezouten noten
 • 50 gram gedroogde abrikozen
 • 75 gram rozijnen
 • 1½ eetlepel kaneel
 • 8 gram vanillesuiker (1 zakje)
 • Optioneel: honing naar smaak
Wat moet je doen?
 • Verwarm de oven voor op 175 °C. Snijd de gedroogde abrikozen in stukjes en wel ze samen met de rozijnen in een schaaltje met water.
 • Doe de havermeel in een ruime kom. Heb je geen havermeel? Vermaal dan eerst de havermout tot meel in een keukenmachine/blender. Voeg de melk, eieren, kaneel en vanillesuiker toe (en eventueel honing) en mix het geheel tot een beslag.
 • Snijd twee appels in kleine blokjes en hak de noten fijn. Roer deze samen met de rozijnen en abrikozen door het beslag. Is het beslag te nat? Voeg dan wat havermeel toe. Is het beslag te vast? Voeg dan wat melk toe.
 • Bekleed een cakevorm met bakpapier en verdeel het beslag in de vorm.
 • Snijd de overgebleven appel in dunne plakjes en leg die op de bovenkant van het beslag.
 • Bak de cake in 60 minuten gaar. Dek hem na 45 minuten af met aluminiumfolie zodat de appels niet te bruin worden.
 • Laat de cake afkoelen voor je hem serveert.

De cake is zo’n 4 dagen houdbaar, mits afgesloten bewaard. Tip: snijd na afkoelen de cake in plakjes en vries deze apart van elkaar in. Zo kun je iedere dag een lekkere, verse plak nemen.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.