Diner,  Sausjes en spreads

Gezonde pasta bolognese met zelfgemaakte tomatensaus

Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen: ik wil nooit, maar dan ook nooit, meer andere pastasaus! Zelfgemaakte pastasaus is niet alleen gezonder, het smaakt ook nog eens veel beter. Door het gebruik van verse tomaten, komt deze smaak erg goed naar voren en houd je een frisse saus over, in plaats van de (meestal) zware pastasauzen uit de winkel.

Ja, zo’n eigen pastasaus maken kost inderdaad meer tijd dat een potje of blik lostrekken, maar geloof me: dat heb je er voor over. Bovendien is het enige wat écht tijd kost het roosteren van de tomaten. Dit gebeurt in de oven, dus wanneer de tomaten in de oven staan, kun je heel wat andere dingen doen 😉

Wat ik verder fijn vind aan deze saus, is dat je geen verpakking aan ingrediënten hoeft te vertalen. Je weet dat wat je gebruikt in je saus en omdat dat alleen verse producten zijn en geen onnodige toevoegingen, is deze saus 100% vegan!

Naast het feit dat de saus vegan is, kun je het gehele recept ook vegan of vegetarisch houden. Gebruik bijvoorbeeld plantaardig gehakt en wissel de kaas in voor edelgistvlokken. Verder houden wij hier thuis wel van een goed gevulde saus. Daarom gebruik in dit recept vrij veel groente. Heb je liever wat minder groente of juist meer vlees? Twijfel niet, maar maak het naar jouw wens.

Wat heb je nodig voor 4 personen?
 • 500 gram pasta naar keuze (ik gebruikte verse tagliolini bicolore con spinaci)
 • 300 gram (vega) gehakt
 • 600 gram Italiaanse roerbakgroente
 • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
 • Peper & zout
 • Eventueel: geraspte kaas/ edelgistvlokken

Voor de saus:

 • 1,2 kilo verse trostomaten
 • 2 uien
 • 4 teentjes knoflook
 • 3 takjes tijm
 • Olijfolie
 • Peper & zout
Wat moet je doen?
 • Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een bakplaat (geen ovenrek, die vangt het vocht niet op) met bakpapier.
 • Zo ziet je bakplaat er ongeveer uit voor je hem in de oven schuift.

  Snijd de tomaten in vieren en leg met de snijkant naar boven op de bakplaat. Snijd de ui in vieren en leg tussen de tomaten. Pel de knoflook en leg de teentjes ook op de bakplaat. Rits de blaadjes tijm van de takjes en strooi over de bakplaat.

 • Verdeel een flinke scheut olijfolie over de tomaten heen en bestrooi met peper en zout.
 • Bak voor ongeveer 35 minuten in de oven.
 • Haal de bakplaat uit de oven en doe de inhoud in een blender. Mix tot een saus en breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Je kunt de saus ook in een pan pureren met een staafmixer.
 • Rul het gehakt in een (wok)pan. Wanneer het gehakt rul is, voeg je de groente en de Italiaanse kruiden toe. Bak zo’n 8 minuten op middelhoog vuur. Voeg de saus toe (doe dit naar eigen hoeveelheid, misschien houdt je niet van heel veel saus en gebruik je niet alles) en laat op laag vuur even sudderen.
 • Kook de pasta volgens de verpakking.
 • Wanneer de pasta klaar is, kun je het serveren met de saus en eventueel wat geraspte kaas of edelgistvlokken.

Benieuwd hoe je ook andere pastasauzen kunt maken? Wat dacht je van deze pasta funghi of deze pasta met bietenhummus en geitenkaas?

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.