Diner

10x vegetarisch avondeten

De week van 9 tot 15 maart staat dit jaar weer in het teken van de Week Zonder Vlees. De week van het jaar waarin heel Nederland wordt gestimuleerd om een week lang het dagelijkse stukje vlees achterwegen te laten. Om ervoor te zorgen dat jullie deze week volhouden en niet zonder inspiratie komen te zitten, deel ik in deze blog maar liefst 10 vegetarische gerechten!

Wat betekent jouw deelname?

Mocht je nog niet over de streep zijn om mee te doen aan de Week Zonder Vlees, snap ik dat je graag wilt weten waar jij een steentje aan bijdraagt met jouw deelname. Volgens de organisatie bespaar je met één week geen vlees eten maar liefst 130 liter water! Verder bespaar je 13.3 kg CO2eq, wat gelijk staat aan 76 kilometer autorijden, en laat je 770 gram vlees staan. In 2019 deden er 57.600 Nederlanders mee aan deze speciale week en werden er geweldige resultaten behaald. Zo bespaarde we maar liefst 660 dagen non-stop douchen aan water, 110 rondjes om de aarde aan CO2-uitstoot en 8 savanne olifanten aan vlees! Daar wil je toch een onderdeel van zijn?

Het is makkelijk

Gelukkig is zo’n weekje vegetarisch eten helemaal niet lastig. Tegenwoordig heb je een grote keuze aan vleesvervangers en kun je gemakkelijk een stuk vlees vervangen door vele peulvruchten en bonen. Maar, om je een extra steuntje in de rug te geven, vind je hieronder tien vegetarische gerechten, waarvan er 3 zelfs geheel plantaardig zijn. Bovendien geef ik in bijna ieder gerecht tips om hem in plaats van vegetarisch, veganistisch te maken. Kijk je met me mee?

Vegetarische gele curry

Deze curry maakte ik in samenwerking met het vleesvervanger merk Quorn en deelde ik kort geleden nog. Als ik eerlijk mag zijn, zou ik deze maaltijd het liefst de Week Zonder Vlees eten, zo lekker! Zeg maar gerust de lekkerste curry die ik ooit heb gemaakt! Probeer jij hem ook?

Pasta bolognese

Zoals jullie weten houd ik er niet van om tijdens het koken gebruik te maken van pakjes en zakjes. Voor deze vegetarische pasta bolognese gebruik je dan ook geen pastasaus uit een potje, maar maak je die geheel zelf! Veel smaakvoller en gezonder 😉

Courgette-geitenkaas quiche

Quiche, ik ben er dol op! Heerlijk om het weekend mee in te luiden of de week mee af te sluiten. En heel handig: de volgende dag neem je het restje gewoon mee naar je werk/school!

Gevulde gepofte zoete aardappel

Hoewel wij thuis eigenlijk nooit zoete aardappel eten, betekent dat niet dat ik deze niet lekker vind. Deze aardappel is heerlijk als frietjes, gebakken of zoals in dit gerecht: gepoft. Vul hem met knapperige kikkererwten en feta en je bent helemaal gelukkig!

Gevulde portobello met quinoa

We gaan nog even door met de recepten waarin we groente vullen. Denk bijvoorbeeld aan deze gevulde portobello met geitenkaas. Samen met de quinoa en spinazie bevat dit gerecht combinaties die voor elkaar gemaakt zijn!

Italiaanse couscous met vega balletjes

Laat uit werk of school en ‘s avonds weer plannen? Dit gerecht is ideaal voor een avond waarop je net wat minder tijd hebt. Gelukkig wordt hij daar niet minder lekker op en geniet van je een heerlijke, vegetarische maaltijd.

Pasta met bietenhummus en geitenkaas

Hummus, het is zo veel meer dan alleen een dip of broodbeleg! Gebruik hem bijvoorbeeld als pastasaus. Deze bietenhummus boost je pasta tot een orginele variant. En zeg nou zelf, dat kleurtje kun je niet laten staan, toch?

Vegan romige broccolisoep

Ik ben dol op soep en als ik een lijstje met favorieten op moet stellen, zou deze romige broccolisoep hoog op die lijst staan. Heerlijk van smaak en goed voor zowel een zonnige als een regenachtige dag.

Vegan pasta funghi

There is mush room in my heart for mushrooms! Met dit gerecht hoef je nooit meer die overheerlijke pasta funghi te missen, maar maak je hem gewoon zelf en geheel plantaardig!

Vegan nasi

Last but not least: nasi! Nu kun je natuurlijk gemakkelijk de kip achterwegen laten in een standaard nasi, maar bij dit gerecht komen er geen zakjes of pakjes aan te pas. Geheel plantaardig dus!

Zo zie je maar: koken zonder vlees is helemaal niet lastig en met deze recepten zul jij je stukje vlees niet missen! 10 gerechten voor 7 dagen, waarvan ieder gerecht een volledige maaltijd en (voornamelijk) gezond is. Dus, wat staat er bij jou nog in de weg? Doe mee met de Week Zonder Vlees en draag jouw steentje aan een duurzamere wereld bij!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.