Overig

Review eiwitreep van Flin Foods met insecteneiwit

Een voedingspatroon waarbij het eten van insecten volkomen normaal is. Wordt het de toekomst, ja of nee? Bij Flin Foods denken ze van wel! Het merk heeft recent een nieuwe eiwitreep op de markt gebracht die, onder andere, insecteneiwit bevat. Ik mocht de eiwitreep van Flin Foods met insecteneiwit testen en deel vandaag mijn mening over deze reep met jullie in deze review.

Flin Foods

Flin Foods is een pas begonnen bedrijf met een belangrijke missie. Wesley en Levi van Flin Foods zijn er namelijk van overtuigd dat het tijd is om actie te ondernemen en de grootste veroorzaker van de klimaatverandering te stillen: veeteelt. Het bedrijf vindt het belangrijk dat we ons dieet op een duurzamere manier aanpassen, zodat we langer met onze aarde kunnen doen. Steeds meer mensen zijn daar vandaag de dag bewust mee bezig, maar op het gebied van sport kan er nog veel verbeteren. Wesley en Levi gaan voor het vergroten van sportprestaties en het verkleinen van de ecologische voetafdruk: de duurzame sportrevolutie. Vandaar dat je Freak Bar geen dierlijk eiwit, maar insecteneiwit treft.

Waarom insecteneiwit?
Draag je steentje bij aan de duurzame sportrevolutie van Flin Foods door deze reep te eten na je workout of als tussendoortje.

Deze keuze voor insecteneiwit is om verschillende redenen gemaakt. Allereerst is dit natuurlijk om het duurzame karakter. Insecten stoten namelijk 22 keer minder CO² uit en hebben 58 keer minder landoppervlakte nodig dan veeteelt. Daarnaast hebben ze ook 154 keer minder water nodig. Bovendien worden de insecten in Nederland gekweekt met een ‘vertical farming’ methode. Hierdoor wordt er geen bodemerosie veroorzaakt en komen er geen antibiotica aan het proces te pas. Maar, insecten hebben ook voordelen voor het lichaam. Zo bestaan insecten voor ongeveer 60% uit eiwit en bevatten ze nauwelijks vetten. Ook zijn ze rijk aan vitamine B12, Omega3, ijzer en zink. Als laatst hebben insecten een reproductietijd van 28 dagen, terwijl dit voor planten en dieren vaak enkele jaren is. Hierdoor zou je dus sneller, meer monden kunnen vullen.

Ingrediënten

Oke, dat er insecteneiwit in de Brownie Protein Bar van Flin Foods zit, is inmiddels wel duidelijk. Maar, wat zit er nog meer in? Eigenlijk zijn de ingrediënten van de reep mij erg bekend, wat ik positief vind. Het lijstje ingrediënten luidt als volgt: dadels, chichoreiwortel-vezel, buffaloworm eiwit, erwteneiwitisolaat, rijstsiroop, pindapasta, pure chocola, kokosolie, amandelen, cacaopoeder, amandelmeel, natuurlijke smaakstof en vitamine B12.

Volgensmij staan er in dit rijtje geen gekke ingrediënten of stoffen. Het enige wat vragen bij mij oproept, is de natuurlijke smaakstof. Waar bestaat deze uit? Verder valt me op dat de reep naast insecteneiwit ook erwteneiwit bevat. Hier ben ik een groot voorstander van, gezien dit een plantaardig eiwit is en dus ook bijdraagt aan het duurzame aspect van de reep. Hiernaast is het goed om te zien dat er geen suiker aan de reep is toegevoegd en dat dit ingrediënt ook niet vooraan de lijst staat, zoals vaak het geval is bij repen. De Freak Bar is voornamelijk gezoet met dadels, een fruit dat natuurlijke suikers bevat.

Voedingswaarden

Hoewel ik benieuwd ben wat de ‘natuurlijke smaakstof’ in de reep is, ben ik tevreden met de overige ingrediënten uit de eiwitreep. Geldt dit ook voor de voedingswaarden? Ik maakte een tabel met de voedingswaarden per 100 gram en per reep:

Ik moet zeggen dat ik ook de voedingswaarden van de reep prima vind. Het klopt dat de reep ‘hoog’ is in vetten en suikers, maar dit komt omdat de reep op basis van amandelmeel, kokosolie en dadels is. Je ziet ook dat het voornamelijk onverzadigde (gezonde) vetten zijn die de reep bevat. Qua koolhydraten is 12 gram per reep echter helemaal niet veel, er zijn veel repen die als ‘gezond tussendoortje’ worden verkocht, maar hier flink overheen gaan. Ook de hoeveelheid vezels en zout maken mij blij. De reep bevat vrij veel vezels en is daarmee een vullende snack of post-workout maaltijd, voornamelijk te danken aan de amandelmeel. Er zijn echter wel eiwitrepen die hoger in vezels zijn. Er zijn ook een heleboel repen die hoger in zouten zijn, dat wil je liever niet. Met 0,15 gram zout scoort de Freak Bar wat mij betreft punten.

Dan de eiwitten, want daar draait het allemaal om, toch? Om eerlijk te zijn, vind ik de hoeveelheid eiwitten in de reep best tegenvallen. Er zijn veel repen te koop die niet in de categorie ‘eiwitreep’ vallen en al rond de 10 gram eiwit bevatten. Een gemiddelde eiwitreep bevat al snel rond de 15-20 gram eiwit. Toen ik vroeg waarom het aantal eiwitten uit de reep lager lag, werd mij uitgelegd dat de smaak minder lekker werd naarmate er meer eiwitten aan de reep werden toegevoegd. Oke, fair enough, uiteindelijk willen we het liefst iets eten wat we lekker vinden.

Wat vind ik ervan?
Deze reep heeft mijn verwachtingen overtroffen. Ook een vriendin vond hem verrassend lekker!

Maar is de reep ook lekker? Dat is natuurlijk dé belangrijkste vraag van vandaag. Misschien heb je de rest van deze blog niet eens gelezen en ben je gelijk naar deze alinea gescrold, want: hoe proeft dat nou, zo’n reep met insecteneiwit? Ik ga, ook hier, eerlijk blijven en zeggen dat ik mezelf echt even over een streep moest trekken om mijn tanden voor het eerst in de reep te plaatsen, maar na de eerste hap wist ik al direct dat het goed zat. De reep is heerlijk zacht, anders dan de meeste eiwitrepen, en smaakt naar echte chocola. Het idee dat er insecten in verwerkt zitten, vergeet je eigenlijk direct. Vooral wanneer je op een lekker stukje amandel of chocola bijt, die geven een fijne crunch en brengen de smaak naar een nog hoger level. De amandelmeel zorgt voor een vrij korrelige structuur, wat een beetje het gevoel van een zelfgemaakt tussendoortje geeft. Terwijl er een klein vleugje van een ‘typische eiwitreep’ aan zit, ben ik positief verrast door de lekkere chocolade smaak die in een goede mate aanwezig is.

Als sporter die graag een steentje bijdraagt aan een groene planeet, ben ik erg blij dat ik kennis heb gemaakt met de Brownie Protein Bar van Flin Foods. Het bedrijf heeft een duidelijke missie en visie en een reep die niet alleen lekker is, maar ook van duidelijke ingrediënten en prima voedingswaarden is voorzien. En nogmaals: die insecten proef je écht niet. Volgens Flin Foods is het eten van insecten de toekomst, dus waarom zouden we wachten?

Liefs!

* Dit artikel is in samenwerking met Flin Foods.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.