Lunch,  Ontbijt,  Sausjes en spreads

Bagel met vegan frisse kikkererwtensalade

Het duurde even voor ik bagels kon waarderen, maar inmiddels heb ik de smaak goed te pakken. In samenwerking met Bagels & Beans mocht ik een bagelrecept ontwikkelen. Ik had niet durven dromen dat deze bagel met vegan frisse kikkererwtensalade zo goed zou uitpakken en ik wacht stiekem tot de dag dat deze op het menu staat van dit fijne plekje. Tot die tijd maken we hem uiteraard lekker thuis 😉

Afgelopen week ontving ik een berichtje van Bagels & Beans met de vraag of ik hun bagels wilde ontvangen en een lekker recept wilde ontwikkelen. Je kunt je vast voorstellen dat dat geen lastige vraag was, het antwoord was direct ‘ja!’. Sinds corona ben ik helemaal fan geworden van dit bagel- en koffierestaurantje. Alleen al het denken aan de bagel ‘Mega Vega’ laat het water in mijn mond lopen. Eigenlijk kijk ik ondertussen niet eens meer naar de andere bagels op de kaart. Of ik nou in het restaurant zit of een lunch to-go meeneem, de Mega Vega staat aan het eind altijd op het bonnetje.

Maar, nu ik zelf aan de slag moest, wilde ik uiteraard wel iets anders maken. Ik wilde een origineel recept ontwikkelen. Lees: geen zalm-roomkaas, hummus-gegrilde groenten of kip-pesto. Nee, het moest iets nieuws worden, iets verrassends. Ik besloot uiteindelijk aan de slag te gaan met kikkererwten. Een heerlijke, vegan en frisse kikkererwten salade was het resultaat. Mijn moeder en ik zeiden het direct: ‘dit is een blijvertje!’. Mijn vader, die regelmatig de kikkererwten uit gerechten pikt en aan mij geeft, moest even de kat uit de boom kijken, maar besloot daarna toch ook maar zijn eigen boterhammen ermee te beleggen. Ja, deze salade zou hier vaker op tafel komen!

En dan als laatst de bagels natuurlijk. Je hoeft niet meer naar een Bagels & Beans bij jou in de buurt om van lekkere bagels te kunnen genieten (mag wel!), je kunt ze namelijk bij Jumbo halen. De bagels zijn te verkrijgen als volkoren variant of met sesam en hoef je thuis alleen even af te bakken. Hoewel ik bang was dat de bagels niet zo lekker zouden zijn als bij het restaurantje zelf, klopt daar helemaal niks van. Ik gebruikte voor dit recept de volkoren bagels en die waren overheerlijk. Let dus goed op bij de Jumbo bij jou in de buurt, maak deze lekkere salade en geniet!

Wat heb je nodig voor 4 bagels?

Voor de salade:

 • 250 gram kikkererwten (uit blik)
 • 3 augurken
 • ½ rode ui
 • 1½ eetlepel plantaardige yoghurt
 • 1 eetlepel plantaardige mayonaise
 • 5 gram verse peterselie
 • Peper & zout

Verder:

 • 4 bagels (ik gebruikte de volkoren bagels van Bagels & Beans)
 • 4 handjes veldsla
 • 1/3 komkommer
Wat moet je doen?
 • Spoel de kikkererwten af in een vergiet en laat uitlekken.
 • Snijd de augurken in kleine blokjes, snipper de ui en hak de peterselie fijn.
 • Prak de kikkererwten met een vork grof in een schaal. Voeg de augurk, rode ui, yoghurt en mayonaise toe en roer goed door elkaar.
 • Voeg de gehakte peterselie toe en roer deze goed door de salade.
 • Proef de salade, voeg peper en zout naar smaak toe en eventueel nog wat mayonaise of yoghurt. Zet de salade even in de koelkast, zodat de smaken een beetje in kunnen trekken.
 • Bak ondertussen eventueel de bagels af volgens de verpakking.
 • Schaaf de komkommer in plakjes met behulp van een kaasschaaf.
 • Snijd de bagels open. Verdeel een handje veldsla over de bagels, gevolgd met wat plakjes komkommer. Verdeel ook de kikkererwtensalade over de bagels.
 • Leg de bovenkant van de bagels bovenop de broodjes en serveer.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto/berichtje 🙂

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.