Nagerecht,  Ontbijt

Zelfgemaakte bananenbrood granola

Als er een product is dat ik iedere dag gebruik, zijn dat ontbijtgranen. Havermout, granola, gepofte tarwe of muesli, ik ga geen dag zonder één van deze producten door het leven. Vooral havermout en granola zijn favoriet. En hoewel ik meestal mijn granola gewoon koop, besloot ik er nu weer eens voor de keuken in te duiken. Het bedenken van de smaak is bij dit proces het moeilijkst, maar ook het leukst. Uiteindelijk was deze zelfgemaakte bananenbrood granola het resultaat.

Zelf granola maken is eigenlijk heel makkelijk. Je basis bestaat uit havermout en meestal wat noten, honing en olie. Verder kun je er alles aan toevoegen wat je lekker vindt. Denk hierbij aan kokos, rozijnen, chocola en ga zo maar door. Omdat ik op de dag dat ik deze granola wilde maken eigenlijk een bananenbrood wilde maken, maar we geen rijpe bananen in huis hadden, besloot ik om mijn granola van een bananenbrood smaak te voorzien. Hiervoor voegde ik er bananenchips, kaneel, wat cacao nibs en pompoenpitten aan toe. Zo werd het een licht zoete, knapperige granola en werd ons huis voorzien van een heerlijke geur.

Hoe zoet je je granola maakt, is overigens helemaal aan jou. Persoonlijk vind ik het lekker om de smaken van de ingrediënten goed te proeven en hoef ik er niet al te veel zoetigheid omheen. Bovendien zorgt de bananenchips al voor een wat zoetere smaak. Mocht je een zoetekauw zijn, raad ik je aan om één of twee extra lepels honing toe te voegen. Ook zou je een theelepel door je ontbijt kunnen roeren wanneer je je yoghurt, kwark of smoothiebowl af topt met de granola. Dan komt de honing beter tot zijn recht.

Hoe dan ook, uit mijn bed komen voor deze granola, doe ik sowieso! Jij ook?

Wat heb je nodig voor 1 grote pot?
 • 150 gram havermout
 • 50 gram ongezouten, ongebrande noten
 • 1 theelepel kaneel
 • 2 handen bananenchips
 • 1 eetlepel cacao nibs (of meer)
 • 2 eetlepels pompoenpitten
 • 1 grote eetlepel honing/agavesiroop
 • 1 eetlepel kokosolie
 • Snuf zout
Wat moet je doen?
 • Verwarm de oven voor op 160 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Hak de noten en bananenchips grof.
 • Roer in een kom de havermout, kaneel, noten en een snuf zout door elkaar.
 • Verwarm ondertussen in een pannetje de kokosolie en honing. Laat de kokosolie goed smelten, maar zorg ervoor dat het niet gaat koken.
 • Roer de kokosolie en honing goed door de havermout. Verspreid de granola over de bakplaat.
 • Bak de granola voor 20 minuten in de oven. Houd de granola goed in de gaten, zodat het niet verbrand. Iedere oven is anders.
 • Laat de granola op de bakplaat afkoelen, zodat hij lekker knapperig wordt. Doe de granola opnieuw in een kom en roer de bananenchips, cacao nibs en pompoenpitten erdoorheen.
 • Bewaar de granola in een afgesloten weckpot op een droge plek.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto/berichtje 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.