Ontbijt

Pumpkin spice gebakken havermout

Havermout, het is zo veelzijdig en wat ben ik er dol op! Iedere ochtend waarop ik met havermout ontbijt, sta ik bijna te dansen in de keuken. En wanneer ik deze pumpkin spice gebakken havermout, oftewel baked oats, uit de oven haal, is die keuken opeens een dansclub geworden. Dit ontbijt is een feestje!

Eerder dit jaar deelde ik al het recept voor appeltaart baked oats, een recept die goed in de smaak viel bij jullie. Omdat ik dit jaar eens aan de slag wilde met pompoen, leek het me een goed idee om een baked oats variant met de smaak pumpkin spice te maken. Tijdens de bereiding merkte ik al dat dit weleens heel goed kon uitpakken en toen ik eenmaal de geur die uit de oven kwam rook, maakte mijn hart een sprongetje. Na 20 minuten haalde ik dit schaaltje met een heerlijk ontbijt uit de oven en kon ik volop genieten van het pompoenseizoen.

Wel merk ik dat het bij de bereiding van baked oats altijd anders kan uitpakken. Het is dan ook belangrijk om je beslag goed in de gaten te houden en te proeven voor hij de oven in gaat. Kijk even of hij niet te droog is. Mocht dit het geval zijn, voeg dan wat extra melk toe. Is het beslag te nat? Voeg dan nog wat havermout toe. Ook is de ene persoon een grotere zoetekauw dan de ander. Persoonlijk ben ik niet heel erg van zoetigheid en vond ik het ontbijt op deze manier erg lekker. Hou jij van zoet? Voeg dan eventueel wat extra honing of vanille aroma toe. Bepaal dit door je beslag even te proeven nadat je het 5 minuten hebt laten intrekken.

Verder is het maken van deze gebakken havermout niet moeilijk hoor. Wanneer je eenmaal het beslag hebt, giet je deze in een kleine ovenschaal en zet je hem in de oven. Terwijl jouw ontbijt in de oven staat, doe jij vast wat kleine klusjes en kun je daarna genieten. De ideale start van je dag!

Wat heb je nodig voor 1 persoon?
 • 40 gram havermout
 • 2 eetlepels pompoenpuree (maak je eigen pompoenpuree)
 • 150 milliliter plantaardige melk
 • 1 theelepel honing (of meer)
 • 1 theelepel vanille aroma
 • ½ theelepel speculaas- en koekkruiden
 • 1 theelepel bakpoeder
 • Olie/boter om in te vetten
 • Eventueel: een eetlepel yoghurt en een vijg
Wat moet je doen?
 • Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een kleine ovenschaal in met boter/olie.
 • Begin met 150 milliliter melk en roer hier de 2 eetlepels pompoenpuree doorheen.
 • Voeg de honing, vanille aroma, speculaaskruiden en bakpoeder toe en roer nogmaals goed door.
 • Voeg nu de havermout toe en mix deze door het beslag. Is je beslag te droog? Voeg dan nog een scheutje melk toe. Laat voor 5 minuten staan.
 • Giet het beslag in de ingevette ovenschaal en bak de havermout voor 20-25 minuten in de oven.
 • Maak de baked oats eventueel af met een eetlepel yoghurt en plakjes vijg.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto/berichtje 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.