Mind,  Overig

Zo voorkom je eetbuien!

Last van eetbuien? Dat is zo lastig! Een eetbui is een moment waarop iemand veel behoefte heeft aan voedsel. Deze buien worden veroorzaakt door honger, maar kunnen ook door andere factoren worden aangewakkerd. Denk bijvoorbeeld aan stress, verdriet of irritatie.

Mensen die last hebben van eetbuien kunnen in grote hoeveelheden eten, zonder daar bewust van te genieten of écht zin in eten te hebben. Binnen een paar minuten kunnen er zakken vol met chips naar binnen worden gewerkt, maar vervolgens is er nog geen verzadigd gevoel.

Ook in deze periode, nu we veel thuis zitten door het Coronavirus, komen eetbuien veel voor en hebben steeds meer mensen last van ‘onnodige voedselinname’. Dit komt mede door verveling, onzekerheid of door het strenger zijn op je eigen voedingspatroon omdat de dagelijkse activiteiten niet meer door gaan.

Dit laatste herken ik bij mijzelf goed. De afgelopen weken ben ik strenger voor mezelf geweest als het op mijn voeding aankomt. Een max aantal calorieën per ontbijt, lunch en diner of het niet nuttigen van tussendoortjes, het kwam allemaal om de hoek kijken. Af en toe zorgde dit ervoor dat ik ‘s avonds honger kreeg en in de kasten bleef zoeken naar iets wat ik kon gaan eten. Nu kon ik mezelf nog beheersen en het niet te ver laten gaan, maar bij sommige mensen is dit niet het geval en dat is vervelend.

Daarom vind ik het tijd om een einde te maken aan die nare eetbuien en deel ik vandaag maar liefst tien tips om deze eetbuien te voorkomen, in te perken of te stoppen. Lees je met me mee?

Ontbijt!
Zorg voor een goed, vullend ontbijt als havermout. Een goede bron van koolhydraten en vezels!

De één vind het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag, de ander twijfelt hierover en slaat hem liever over. Toch kan het overslaan van je ontbijt gevolgen hebben voor je voedingsinname van de rest van de dag. Door het eten van een ontbijt stijgt je bloedsuikerspiegel namelijk. Deze stijging zorgt ervoor dat je lichaam later op de dag minder naar suikers gaat vragen, omdat het al een portie brandstof heeft gehad in de ochtend.

Probeer niet te compenseren

Je ontbijt overslaan is één ding, maar andere maaltijden ook achterwegen laten is een stap verder. Hoewel veel mensen denken dat het compenseren van maaltijden effect heeft om wat kilo’s kwijt te raken, is dit maar van korte duur. Wanneer je dit aanhoudt, gaat je verbranding omlaag en is je lichaam na iedere maaltijd die wel wordt genuttigd, drukker bezig met het verteren van deze maaltijd. Dit kost energie, die je vervolgens weer moet aanvullen waardoor je lichaam een signaal geeft dat het trek heeft in suikers en andere voedingsmiddelen.

Eet voldoende vezels

Vezels, wat zouden we zonder ze moeten? Sinds kort ben ik heel bewust bezig om meer vezels binnen te krijgen. Ze zijn namelijk niet alleen goed voor je darmen, ze houden je ook lang verzadigd. Handig dus, voor wanneer je snel weer honger krijgt na het eten van maaltijden. Door voldoende vezels te eten, maak je de kans dat je trek krijgt in andere voedingsmiddelen na een maaltijd kleiner en houd je dus gemakkelijker een eetbui tegen. Producten die veel vezels bevatten zijn onder andere: havermout, volkoren producten en peulvruchten.

Eet voldoende eiwitten

Naast vezels zorgen ook eiwitten voor een langer vol gevoel. Deze tip las ik laatst bij @fittermetkim en zette me aan het denken. Dit is namelijk iets waar ik zelf voorheen niet op lette wanneer ik een eetbui op voelde komen, maar het werkt zo effectief! Eiwitten zijn namelijk lastiger te verteren waardoor je lichaam langer verzadigd is. Last van een eetbui? Neem een bak kwark of yoghurt, een handje noten of een ei.

Maak volwaardige maaltijden
Een goede maaltijd bevat koolhydraten, vetten en eiwitten. Zoals deze pasta met zalm en spinazie.

Nou is het natuurlijk hartstikke handig om vezels en eiwitten te eten wanneer je een eetbui hebt of op voelt komen, maar ook met de rest van de maaltijden die je eet gedurende de dag kun je deze buien voorkomen. Zorg er altijd voor dat je maaltijd in balans is en dus is opgebouwd uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Wanneer je maaltijd voldoende van deze voedingsstoffen bevat, haal je het beste uit je maaltijd en maak je de kans op een eetbui later op de dag, kleiner.

Eet rustig

Nog een tip die ervoor zorgt dat je langer vol zit, is het rustig eten van je maaltijden. Wanneer je rustig eet en bewust kauwt, ben je eerder en langer verzadigd. Op deze manier bespaar je je lichaam extra energie die het besteedt aan de vertering van je voedsel. Wanneer jij meer eet dan je lichaam eigenlijk nodig heeft of je voedsel niet goed kauwt, zijn je darmen drukker bezig met het verteren van dit voedsel en hebben ze meer energie nodig. Dit zorgt ervoor dat je weer sneller zin krijgt in snacks om die energie aan te vullen.

Haal geen ongezonde snacks in huis
Zelf groentenchips maken is hartstikke makkelijk en veel gezonder!

Maar, dan doe je zo je best en komt toch die zin in lekkere, ongezonde dingen omhoog. In je kastjes liggen chips, chocola en koeken en voor je het weet heb je van elk iets gegeten. Hoe voorkom je dit het makkelijkst? Door deze producten niet in huis te halen! Tuurlijk, zo af en toe is dat niet erg en wanneer je hier bewust van geniet. Maar wanneer je het gewoon eet zonder er bij na te denken, is dat vervelend en kun je het beter in de supermarkt laten. Toch zin in dit soort  producten? Maak ze dan zelf! Je kunt gemakkelijk je eigen bietenchips maken, een bananenbrood maken of granolakoeken.

Snack met noten, groente of fruit

Een andere mogelijkheid is het vervangen van cake, koek of chips als snack door noten, groente en fruit. Noten bevatten veel gezonde vetten en eiwitten die je verzadigd houden. Maar ook met groente en fruit kun je heerlijke hapjes maken voor ‘s avonds op de bank. Maak bijvoorbeeld een fruitsalade of fruitspiesen met vers fruit. Of ga voor een borrelblank met komkommer, wortel en paprika en dip deze in je favoriete hummus. Lekker, gezond en vullend!

Drink voldoende

Maar, wanneer vraagt je lichaam nou écht om voeding? Het kan namelijk ook zijn dat je lichaam vraagt om vocht. Vraag je dan ook aan het begin van een eetbui af of je voldoende gedronken hebt. Uit eigen ervaring merk ik vaak dat wanneer ik trek in lekkere dingen begin te krijgen, mijn lichaam niet vraagt om zoete of zoute voedingsmiddelen, maar gewoon om een glas water. Wat ik dan vaak doe is het drinken van een grote kop thee.

Beweeg

Heb je genoeg gegeten en gedronken op een dag, je lichaam al voorzien van eiwit- en vezelrijke voeding maar nog steeds het gevoel dat je je hele keukenkastje leeg kan eten? Ga dan voor wat rustige beweging. Stap naar buiten en loop een rondje in de frisse lucht of ga een stukje fietsen. Dit hoeft geen uur te duren, tien minuten kunnen al genoeg zijn. Dit zorgt namelijk voor afleiding en rust in je hoofd. Wanneer na deze korte, rustige inspanning weer binnenkomt, zul je zien dat je helemaal geen zin meer hebt in die zak chocolate chip cookies.

Ik hoop dat je met de bovenstaande tips een eind kunt komen en het aantal eetbuien voor jezelf kunt minderen. Mocht je nog vragen hebben, stuur me dan vooral een berichtje!

Ennuuhh… Mocht je te vaak in de buurt van de koelkast of keukenkast komen? Plak er dan een briefje op met: ‘houd 1,5 meter afstand!’ Stay safe 😉

Liefs

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.