Lunch,  Ontbijt,  Snacks/tussendoortjes

Vegan scones met rozijnen

Ik begin deze blog maar gewoon met een vreselijk feitje: voor ik dit recept maakte, had ik nog nooit scones op! Ja, noem me gek, maar het is de waarheid. Ik weet niet eens waarom ik ze nog nooit had gehad… Misschien omdat ik ook nog nooit een high tea heb gedaan… Oke, dit maakt het alleen maar erger, ha! Ik ben in ieder geval heel blij dat ik voor deze vegan broodjes de keuken in ging, want dit wil je!

Maar, ik dook niet alleen de keuken in, ook in de feiten. Want wat is een scone nou precies en waar komt het vandaan? Scones zijn kleine broodjes die tegenwoordig overal op de wereld wel gegeten worden, maar oorspronkelijk uit Schotland komen. Vooral in Engeland zijn de broodjes populair en worden ze standaard gegeten bij de afternoon tea.

Het zal je ook vast niet verbazen dat het oorspronkelijke, gebruikelijke recept niet plantaardig is en een stukje ongezonder. Maar daar bracht ik gelijk verandering in. De eerste stap? Het gebruik van plantaardige melk. De tweede stap? Het vervangen van de boter door appelmoes! Verder voegde ik er nog wat rozijnen aan toe.

Door deze drie kleine aanpassingen kwamen er heerlijke broodjes uit mijn oven. Vind je ze niet mooi? En mag ik je nou een tip geven: maak ze voor Moederdag! Met deze scones op tafel (of op bed) heb je gegarandeerd een geslaagd en gezellig Moederdag ontbijt! Dus, let’s start!

P.s.: verstop de scones na het bakken goed, want ze zijn op voor je het weet! Van de de 13 scones die ik had gebakken, waren we van de volgende dag nog maar 2. Sorry not sorry! 😉

Wat heb je nodig voor 6-7 scones?
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 80 gram appelmoes
  • 120 milliliter plantaardige melk
  • 50 gram rozijnen
  • Snufje zout
Wat moet je doen?
  • Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een ovenrooster met bakpapier.
  • Doe het bakmeel, appelmoes, melk en een snufje zout in een keukenmachine en mix het (het liefst met deeghaken) tot een deeg.
  • Roer de rozijnen met een spatel door het deeg.
  • Het deeg is een beetje plakkerig, dus zorg ervoor dat je voor het maken van de broodjes wat vochtige handen hebt en vorm zes tot zeven balletjes. Leg de scones op het ovenrooster.
  • Bak de broodjes in 10 minuten gaar in de oven, laat afkoelen en serveer met jam.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.