Diner

Vegan buddha bowl met tempeh saté

Een vegan buddha bowl met tempeh saté klinkt als een hele mond vol, maar geloof me: dit wil je! Tenminste, ik denk dat dit mijn nieuwe favoriete recept is. Ik kan dan ook niet wachten om hem met jullie te delen.

Het idee voor dit recept kreeg ik toen ik een weekendje in Den Haag was met een vriendin. We haalden toen een heerlijke buddha bowl bij Buddha Bowl. Mijn vriendin en ik waren er zo weg van, dat we besloten om zelf ook eens de keuken in te duiken voor een gelijke buddha bowl. Het recept is dus volledig geïnspireerd door dit lekkere restaurantje. En als ik voor mezelf spreek, heeft het namaken van de bowl onwijs goed uitgepakt.

De basis van deze vegan buddha bowl met tempeh saté bestaat uit rijst. Vervolgens wordt de rijst voorzien van verschillende toppings. In dit geval is dat zoetzure komkommer en wortel, taugé, tomaat en sla. Daar bovenop komt de gemarineerde, gebakken tempeh met een heerlijke dot pindasaus. Als laatst wordt de bowl afgetopt met gehakte pinda’s en verse koriander. Echt waar, het zijn geweldige combinaties en na de eerste hap wil je niet meer anders.

Het boodschappenlijstje voor dit recept is wat langer dan je van mij gewend bent, maar zoals ik vast al duidelijke genoeg heb gemaakt, is dat het meer dan waard. Daarbij komt dat je de bowl eigenlijk vrij snel bereid hebt. Het enige wat meer tijd vraagt, is het marineren van de tempeh. In principe hoeft dit slechts een uurtje, maar hoe langer, hoe beter. Lukt het je om de tempeh in de ochtend te marineren? Doe dat dan vooral. Zo kunnen de smaken goed in de tempeh trekken en krijgt de vleesvervanger meer smaak.

Verder is het écht een kwestie van proberen en zelf de smaken van deze bowl ervaren. Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt!

Wat heb je nodig voor 2 personen?
  • 120 gram rijst (ik gebruikte pandanrijst)
  • 1/3 komkommer
  • 100 gram peen julienne
  • 100 gram taugé
  • 6 snoeptomaatjes
  • Handje sla
  • Handje pinda’s
  • 100 gram satésaus (ik gebruikte de milde pindasaus van De Pindakaaswinkel)
  • 4 eetlepels azijn
  • 2 theelepels suiker
  • 10 gram verse koriander
  • Peper & zout

Voor de tempeh:

  • 200 gram tempeh
  • 5 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel sambal
  • ½ limoen
Wat moet je doen?
  • Snijd de tempeh in plakken van een kleine centimeter dik. Maak een marinade van de ketjap, sambal en het sap van een halve limoen. Giet de marinade over de tempeh, mix goed door elkaar en laat de tempeh minimaal één uur in de koelkast marineren.
  • Snijd de komkommer in reepjes of kleine blokjes (ik gebruikte een mandoline). Snijd de snoeptomaatjes in kwarten en hak de pinda’s en koriander fijn.
  • Mix de komkommer in een schaaltje met twee eetlepels azijn, 1 theelepel suiker en een snuf peper en zout. Doe hetzelfde voor de peen julienne in een ander schaaltje. Laat even staan.
  • Kook de rijst volgens de verpakking.
  • Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de tempeh in zo’n 8 minuten aan beide kanten goudbruin.
  • Verwarm in een ander pannetje de satésaus zonder deze te laten koken.
  • Verdeel de gekookte rijst over twee borden/kommen.
  • Leg over 1/5 van de rijst de zoetzure komkommer en doe hetzelfde voor de zoetzure peen julienne, taugé, tomaat en sla, zodat alle rijst bedekt is met toppings.
  • Verdeel de gebakken tempeh over de toppings en giet hier de satésaus over.
  • Maak de borden/bowls af met de gehakte pinda’s en verse koriander naar smaak.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto of berichtje 🙂

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.