Nagerecht,  Ontbijt

Gezonde appel-peren crumble met havermout

Temperaturen onder de 10 graden Celsius? Dat vraagt om warme ontbijtjes! Deze gezonde, vegan appel-peren crumble met havermout is zonder twijfel mijn ideale, warme ontbijtje voor de winterse ochtenden.

Zoals vele van jullie weten, ontbijt ik normaal met warme havermoutpap of kwark. Hoewel ik deze ontbijtjes erg lekker vind en er erg van kan genieten, wordt het af en toe ook wat saai. Omdat havermout zo veelzijdig, gezond én voedzaam is, besloot ik dit ingrediënt eens te gebruiken op een andere manier: als crumble! Daar is het overigens ook heel goed geschikt voor, want de havermout wordt heerlijk knapperig wanneer je deze bakt in de oven.

Daarbij komt dat appel mij altijd doet denken aan de winter. Bij gebakken appel denk ik namelijk altijd aan lekkere Oostenrijkse apfelstrudel. In combinatie met peren, een ander winterfruit, kan een maaltijd voor mij al niet meer stuk. Nu ik dit schrijf loopt het water me gewoon al in de mond.  En dat is ook niet zo gek, want dit is zonder twijfel één van mijn favoriete ontbijtjes!

Naast de appel, peer en havermout, gebruikte ik natuurlijk nog meer ingrediënten. Om de crumble knapperig te krijgen, mengde ik de havermout met wat honing. Dit zorgt ervoor dat er stukken havermout ontstaan zoals je bij cruesli ziet. Mocht je de crumble liever vegan hebben, vervang dan de honing door agavesiroop. Hiernaast maakte ik de havermoutkorst nog knapperiger door gebruik te maken van gehakte hazelnoten. Deze geven een lichte smaak van chocolade pasta aan de korst.

Nu heb ik het natuurlijk de hele tijd over een ontbijtje, maar je kunt deze gezonde appel-peren crumble ook heel goed maken als dessert. Mocht je dus nog op zoek zijn naar het ideale nagerecht voor kerst, dan is hier je antwoord!

Wat heb je nodig voor 2 personen?
 • 1 grote appel
 • 1 peer
 • 70 gram havermout
 • 25 gram hazelnoten
 • 1 handje rozijnen
 • 1 eetlepel kaneel
 • 2 eetlepels honing/agavesiroop
 • Optioneel: twee eetlepels kwark
Wat moet je doen?
 • Verwarm de oven voor op 180 °C en vet twee ovenbestendige schaaltjes in met boter/(kokos)olie.
 • Verwijder de klokhuizen van de appel en de peer. Snijd de appel en peer in stukjes.
 • Meng de appel, peer, kaneel en een handje rozijnen in een kom door elkaar.
 • Hak de hazelnoten fijn.
 • Meng in een andere kom de havermout, hazelnoten en honing/agavesiroop. Roer door elkaar met een lepel zodat er wat grovere stukken ontstaan. Ben je een zoetekauw? Voeg dan meer honing/agavesiroop toe.
 • Verdeel de appel en peer over de twee ovenschaaltjes. Verdeel de havercrumble hier overheen.
 • Bak de appel-peren crumbles in 20 minuten in de oven. De crumbles zijn klaar wanneer de haverkorst goudbruin en knapperig is geworden en de appels en peren zacht. Serveer met een flinke dot yoghurt/kwark/ijs.

Verliefd geworden op dit ontbijt? Probeer dan ook eens deze gebakken havermout of deze havermout mug cakes

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje of foto 🙂

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.