Overig

Ik ga afstuderen in Spanje!

Misschien heb je het al voorbij zien komen op Instagram of Facebook. In mijn stories deelde ik de afgelopen maanden af en toe over mijn zoektocht naar een afstudeeropdracht, de onzekerheid die ik had bij het goedkeuren van de uiteindelijk gevonden opdracht en de ‘go’ die ik eind januari op de opdracht ontving. Maar nu wordt het toch echt tijd om koffers in te pakken en om jullie in deze blog meer duidelijkheid te geven, want: ik ga afstuderen in Spanje!

Mijn studie

Laat ik eerst wat achtergrond informatie geven. Ik snap namelijk best dat je denkt: ‘Waarom zou je gaan afstuderen in Spanje?’ Zoals je wellicht weet studeer ik Hotel Management aan Saxion Apeldoorn. Een opleiding die ik heb gekozen door de brede mogelijkheden die er zijn nadat je afgestudeerd bent én omdat mijn interesse in management groot is, maar ik niet wist op welk gebied ik management het leukst vond. Bovendien heb ik altijd geroepen dat ik de wereld wilde zien en trok het internationale aspect van de opleiding en de gehele branche me erg aan. Toen ik als zestienjarige meid binnen kwam op de opleiding, had ik echter nooit gedacht dat de tijd zó snel zou gaan. Inmiddels zit ik namelijk al in het vierde en laatste jaar en is het tijd om af te studeren.

Fantaseren over deze laatste fase
Ik kan niet wachten om mijn propedeuse straks te verwisselen voor mijn diploma.

Ik weet niet of dit herkenbaar is, maar ik was gedurende de opleiding al vrij vroeg aan het fantaseren over de plek waar ik wilde afstuderen. Een redactie van een tijdschrift, een luchtvaartmaatschappij, bij Defensie, het liep allemaal uiteen. Maar, naarmate het afstuderen dichterbij kwam begon ik andere gedachten bij het afstuderen te krijgen. Ik denk dagelijks aan mijn stageperiode in Tenerife. Hoe geweldig ik het daar had, wat voor een persoon ik door die ervaring ben geworden en gewoon, het even weg zijn uit al het bekende van Nederland. Daarnaast wilde ik eigenlijk vanaf september 2021 tot februari 2022 in Canada een minor volgen, maar door corona ging dat niet door. Ik vroeg mezelf af of ik nog wel zo gemakkelijk naar het buitenland zou kunnen nadat ik mijn diploma in mijn handen zou hebben. Wat als ik direct een leuke baan kreeg? Of als ik andere verplichtingen hier had? En bovendien: had ik dan alles uit de opleiding gehaald wat ik eruit wilde halen?

Luisteren naar mijn hart

En zo begon het te borrelen: wat als ik in de laatste fase van mijn studie naar het buitenland zou gaan? Hoe meer ik erover nadacht, hoe sterker ik voelde dat dit de juiste keuze was. ‘Als ik deze kans niet pak, krijg ik enorm veel spijt’, vertelde ik mijn ouders. En tijdens de opvoeding van mijn ouders luidde: maak geen keuzes waar je spijt van krijgt. Er stond me dus één ding te doen: opzoek naar een afstudeeropdracht in het buitenland. Al snel merkte ik dat dit lastiger was dan gedacht. Veel bedrijven uit de hospitality branche hadden door de pandemie geen interesse of plek voor studenten en van veel andere hotels kreeg ik geen reactie (wat mijn gastvrijheidshart overigens heel boos kon maken).

De aanhouder wint

Hoewel ik in september begon met het zoeken naar een afstudeeropdracht, had ik tot november niks kunnen vinden. De deadline van het aanmelden van een project kwam dichterbij en de moed begon me flink in de schoenen te zakken. Ik stond bijna op het punt om me erbij neer te leggen en snel iets te regelen in Nederland, maar gelukkig kreeg ik toen een weblink van een klasgenoot doorgestuurd. Het hotel was opzoek naar een afstudeerstudent. Ik aarzelde geen seconde en verstuurde een uur later mijn motivatiebrief. Al vrij snel kreeg ik een uitnodiging voor een gesprek. Dit gesprek vond online plaats terwijl ik in Tenerife op vakantie was, omdat ik graag de eerste deadline voor het aanmelden van een opdracht wilde halen. Tijdens deze belafspraak hoorde ik voor het eerst wat de opdracht was waar het hotel afstudeerders voor zocht. Het ging allemaal wat snel, want ik hoorde ook direct dat ik, samen met een andere student, de opdracht kreeg. De rest van de vakantie had ik een grote glimlach, ik had me namelijk geen betere opdracht kunnen wensen!

De opdracht

Naast mijn voorkeur voor een opdracht in het buitenland, had ik geen specifieke voorkeur voor het onderwerp van de opdracht. Maar, toen ik hoorde dat het project van dit hotel betekende dat ik een restaurant op het dakterras mocht implementeren, voelde het alsof alle puzzelstukjes in elkaar vielen. Ik mag gewoon een restaurant openen voor een hotel! De afgelopen jaren heb ik hier op school natuurlijk vaak genoeg mee geoefend, maar nog nooit met een écht eindproduct. Hoe tof het ook is, het geeft natuurlijk ook wat spanning. Kan ik dit wel? Wat als het niet slaagt? Gelukkig hoef ik het niet helemaal alleen te doen. Een student van een andere school zal het marketing- en communicatie gedeelte op zich nemen en ook het hotel biedt begeleiding. Samen zullen we (naar verwachting) in juni het dakterras van het hotel kunnen openen. Gaaf!

Waar ga ik heen?
Zal ik straks weer van vele mooie zonsondergangen kunnen genieten?

Bovendien kreeg ik de afgelopen dagen al een aantal keren de vraag waar in Spanje dit allemaal zal gaan gebeuren. Vele van jullie dachten dat ik terug zou gaan naar Tenerife, maar dat is niet het geval. Voor mijn afstudeeropdracht blijf ik op het vaste land van Spanje, aan de Costa Brava. Ja, dit betekent dat ik Barcelona kan gaan ontdekken! Al zitten het hotel en mijn appartement daar wel een stuk van af. Met de trein is het namelijk zo’n 1,5 uur tot Barcelona. Girona is een andere grote stad die dichterbij ligt. En de zee? Die is op zo’n 200 meter afstand. Dit en het feit dat de plek geweldig is om te fietsen, maken dat ik niet kan wachten om straks tot september op deze nieuwe plek te wonen.

Een verandering in content

Ten slotte betekent mijn vertrek naar Spanje dat ik aanpassingen moet brengen in de content die ik deel. Waar nu recepten een groot deel uitmaken van mijn wekelijkse content, zal dit een minder groot onderdeel worden. Tegelijkertijd zal ik veel blijven delen over sport, mindset en tips voor een gezond en gelukkig leven. Daarnaast neem ik jullie in de komende maanden mee in een proces van zelfacceptatie en zelfliefde, iets waar ik de laatste tijd weer wat meer moeite mee heb. Daar zal ik ook snel meer over delen, gezien ik hier tot op heden nog niet de tijd voor heb gehad. Hoe dan ook, ik probeer mijn enthousiasme en positiviteit te laten blijken in iedere post die ik maak. Want laten we eerlijk zijn, wat is het leven mooi als je de kansen pakt die passen bij hetgeen dat je hart je verteld.

Ik hoop dat je me gezellig blijft volgen tijdens mijn tijd in Spanje. Heb je ideeën voor leuke content? Of een vraag die je beantwoord wil hebben? Stuur me dan gerust een berichtje! Let’s do this together!

Mucho amor,

Nannique

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.