Overig

15x gezonde picknick inspiratie

Als je het mij vraagt is picknicken een hele gezellige manier om je middag te besteden. Kletsen en genieten van lekker eten met je vrienden/vriendinnen. Maar… wat voor een dingen kun je eigenlijk allemaal meenemen naar een picknick?

Deze zomer kreeg ik een berichtje van een volgster. Ze ging de volgende dag picknicken maar wist niet zo goed wat voor een lekkere dingen ze allemaal mee kon nemen en ze kon al helemaal geen inspiratie vinden op internet. Dat moet anders dacht ik!

Al vrij snel kwam ik erachter dat een picknick mand vullen helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Voor ik het wist had ik een flinke lijst, maar éh mijn blog heet niet voor niks ‘It’s about health’. Dus ik streepte alle ongezonde dingen door en hield 15 gezonde, vullende maar vooral lekkere hapjes én drankjes over voor jouw ideale picknick.

 1. Fruit met dips
  Heel simpel, maar zo lekker: fruit! En fruit hoeft helemaal niet saai of basic te zijn hoor, sterker nog: je kunt er geweldige dingen mee doen. Snijd bijvoorbeeld een banaan in plakjes en smeer op deze plakjes wat pindakaas of nutella. Snijd een appel in parten en bestrooi met wat kaneel of dip hem in pindakaas/nutella. Meloen, druiven en bessen zijn ook heerlijk! Maar eigenlijk kun je al het fruit gemakkelijk meenemen, toch?

  Fruit doet het áltijd goed bij een picknick. Probeer eens fruitspiesen 😉
 2. Groente met dips
  Groente is nog zo iets wat simpel, lekker, gezond en helemaal niet saai is. Snijd een komkommer in plakjes, een paprika in reepjes en haal wat snoepworteltjes. Vervolgens zorg je voor wat lekkere dips als hummus (maak je eigen hummus), muhammara of baba anoesch. Je kunt ook kiezen voor lekkere kruiden. Zelf vind ik deze smaakverfijner van Knorr erg lekker over komkommer en tomaat.
 3. Noten
  Noten zijn rijk aan gezonde vetten en zorgen voor een vol gevoel. Bovendien vind ik noten altijd een erg gezellige snack bij een sociale gelegenheid. Neem bijvoorbeeld wat amandelen of cashewnoten mee. Of ga voor een lekkere notenmix met bijvoorbeeld cranberries en pitten.
 4. Wraps
  Van een lunch met wraps word ik altijd dolgelukkig. Heerlijk die rolletjes! Gelukkig zijn ze ook hartstikke makkelijk om te maken en mee te nemen naar je picknick. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze wraps met gegrilde kip en hummus of deze caesar wraps. Tip: verpak de wraps in wat aluminiumfolie om ze goed te houden en gemakkelijk mee te nemen.

  Who doesn’t like wraps?!
 5. Sandwiches
  Sandwiches horen wat mijn betreft niet alleen thuis in een high tea, in een picknickmand mogen ze ook zeker niet ontbreken. Beleg een boterham met een kruidenkaas, wat sla en kipfilet/zalm. Leg hier nog een boterham bovenop en snijd in tweeën of in vieren. Steek de sandwiches met een satéprikker vast en neem ze gemakkelijk in een bakje mee.
 6. Crackers/rijstwafels met spread
  Liever geen brood? Kies dan voor rijstwafels of crackers. Zorg ook hier voor lekkere spreads en eventueel wat plakken kaas. Picknicken was nog nooit zo makkelijk!
 7. Pannenkoekjes
  Voor pannenkoekjes moet je heel even in de keuken staan, maar dan heb je ook wat! Bak bijvoorbeeld deze havermout pannenkoekjes of deze yoghurtpannenkoekjes. Vervolgens kun je deze makkelijk meenemen in een bakje of wat aluminiumfolie. Zorg voor lekkere toppings als fruit, honing, pindakaas, nutella of lekker simpel: poedersuiker en stroop. Yum!
 8. Bananenbrood
  Ook deze lekkernij vraagt iets meer van je tijd. Bak bijvoorbeeld de dag voor je picknick dit eiwitrijke bananenbrood en neem hem vervolgens in plakjes in je picknickmand mee. Lekker, gezond en gewoonweg genieten.

  Tip: smeer wat pindakaas, honing of nutella op je bananenbrood voor de full experience!
 9. Yoghurt/kwark met toppings
  Nu denk je misschien: yoghurt wordt toch zuur? Nee hoor! Yoghurt kan best een ritje naar de picknick plek overleven zonder zuur te worden. Wel kan ik je aanraden om het fruit en de eventuele muesli/granola apart mee te nemen. Dat zorgt er namelijk voor dat alles zijn eigen structuur behoudt en je dus geen soppige granola hoeft te eten 😉
 10. Ei
  Van een ei wordt je blij, toch? Ik in ieder geval wel! Eieren zijn namelijk niet alleen gezond, vullend en voorzien van veel eiwitten, je kunt er veel verschillende dingen mee doen. Maak bijvoorbeeld een (boeren)omelet of een roerei zoals deze Italiaanse variant. Je kunt ook je eitje koken of bakken. Neem vervolgens wat zout en peper mee en neem het mee in een afgesloten bak.
 11. Salade
  Salades doen het bij een picknick ook altijd goed. En een salade maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Zo zitten deze quinoasalade met hummus, avocadospread of gegrilde aubergine binnen no time in elkaar. Bovendien staat een salade heel kleurrijk op je mooie picknickkleedje.

  Een salade kan zeker niet ontbreken tijdens je picknick!
 12. Water met munt en fruit
  ‘Uh… wat voor een drinken nemen we mee dan?’ Water? Beetje saai voor een picknick, vind je niet? Geef je water eens een lekkere twist door er wat muntblaadjes en fruit in te doen. Denk bijvoorbeeld aan partjes citroen, frambozen of aardbeien. Ook kun je kiezen voor bruisend water.
 13. Smoothie
  Is water met fruit toch nog niet waar je naar op zoek was? Maak dan een smoothie en neem deze mee in een thermosfles, zo blijft hij koud en kun je hem gemakkelijk meenemen. Wel even schudden voor je hem drinkt.
 14. Ijskoffie
  Als koffieliefhebber kan ik altijd niet wachten tot de ijskoffie’s weer op de menukaarten verschijnen. Toch is het heel simpel om zelf te maken. Zet een kopje koffie, giet er (plantaardige) melk bij en om hem helemaal koud te maken, voeg je wat ijsblokjes toe. Vervolgens kun je dit weer goed meenemen in een thermosfles.
 15. Ijsthee
  Geen koffieliefhebber? Maak je eigen ijsthee! Zet een grote pot thee, laat hem goed trekken en afkoelen, voeg wat ijsblokjes toe en giet in een thermosfles. Heel lekker en verfrissend.

Vanaf nu heb jij geen reden meer om niet meer te picknicken! Wat stop jij voortaan in je picknickmand?

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.